21-22 гестационна седмица


Периодът на бърз растеж през предходните няколко седмици приключва, започва период на сравнително по-бавно нарастване.



Противоположно на този процес нервната система се развива с изключителна скорост.


Главата на бебето в този период съставлява една трета от тялото му.


Кожата на бебето, която сега е прозрачна, започва да става по-плътна, стартира и развитието на подкожие и отлагането на мастна тъкан.


Бебето гълта активно, като се смята, че този процес е елемент от подготовката на храносмилателната система за извънутробния живот. Водата от погълнатата околоплодна течност се резорбира в тялото му, а остатъците се придвижват към дебелото черво.


В тялото на бебето започва да се разгражда билирубина, продукт от червените кръвни клетки.


Периодите на сън и бодърстване стават по-отчетливи. Бебето спи около 12-14 часа в денонощие – периоди, в които вероятно няма да усещате движенията му.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Ако бебето е момиче, в този период неговите яйчници съдържат голямо количество яйцеклетки – приблизително 6 милиона. Техният брой при раждане ще се редуцира до около 1 милион.


Ако бебето е момче, започва образуването на клетките на сперматогенезата и производството на тестостерон, както и продължава десцензуса на тестисите – придвижването им надолу към скротумите.

 

23-24 гестационна седмица


Нервните клетки, които досега се развиваха сравнително независимо, са по местата си и започват да се свързват в комплекси и да формират цялостната нервна система. Мозъкът започва да контролира всички процеси в тялото, активират се слуховата и зрителната системи.


Очите на бебето са оформени, но все още нямат цвят. Бебето има вежди и мигли.


Космите също все още не са оцветени заради липсата на пигмент. През 24 седмица се развиват потните жлези на кожата. Ноздрите са отворени, формира се емайлът на зъбите.


Мускулната координация се укрепва, като бебето смуче части от тялото си, често палеца на ръката или на крака.


В края на периода белият дроб на бебето формира разклонения на дихателната система, напълно се оформят алвеолите и се появяват клетките, които произвеждат сърфактант – вещество от изключително важно значение за правилното функциониране на белия дроб извън тялото на майката. Този процес подготвя белия дроб за първото вдишване след раждане.


Костите на бебето се развиват бързо и укрепват, затова е много важно да се храните правилно, с достатъчно количество калций и желязо.


Част от бебетата, родени в този период, могат да оцелеят при добри неонатологични грижи. Преждевременното раждане обаче носи своите сериозни рискове, затова коментирайте с вашия лекар кои признаци трябва да следите.

 

В края на този период бебето тежи около 600 грама и е дълго около 30 см.


В този период от бременността вашият лекар може да ви назначи кръвни изследвания за анемия. Лекарят може да ви препоръча допълнително специализирано изследване на сърцето на вашето бебе от лекар детски кардиолог, наречено фетална ехокардиография. Аномалиите на сърцето и неговите съдове са най-честите вродени дефекти. Въпреки това вродените сърдечни дефекти са основните пропускани дефекти при ултразвуковото проследяване на бременността. Пренаталното откриване на вродени сърдечни дефекти може съществено да подобри прогнозата при определени сърдечни проблеми, чрез прилагане на вътреутробно лечение или оперативна корекция на дефектите непосредствено след раждане. Този преглед е важен особено при някои бременности с по-висок риск от развитие на вродени сърдечни дефекти. 

 

От страна на майката (родителите):

  • Родител с  вродени сърдечни дефекти;
  • Предишно дете с вродени сърдечни дефекти, родено живо или починало след раждане;
  • Болести на обмяната - захарен диабет, фенилкетонурия;
  • Наследствени заболявания - синдром на Marfan, синдром на Noonan, синдром на Holt-Oram;
  • Инфекции на майката - рубеола, парвовирус В19, коксакивирус;
  • Лекарства - ретиноиди, карбамазепин, фенитоин, депакин, литиев карбонат, индометацин, стероиди;
  • Автоимунни заболявания - антифосфолипиден синдром, синдром на Сьогрен – (Sjogren), системен лупус еритематодес, наличие на антитела: Anti-Ro (SSA), Anti-La (SSB)
  • Бременност, постигната след прилагане на ин витро оплождане, особено след ICSI.

 

От страна на бебето:

  • Увеличена нухална транслуценция над 2,5 мм до 14 г.с.;
  • Големи екстракардиални малформации;
  • При подозрение за вродени сърдечни дефекти от рутинната ехография;
  • Анормален фетален кариотип (след хорионбиопсия или амниоцентеза);
  • Нарушения в честотата или ритъма на сърцето - брадикардия, тахикардия или аритмия;
  • Пропуснат БХС;
  • Фетален хидропс;
  • Многоплодна бременност

 

Знаете ли, че: от 22 седмица бебето ви може да различава отделни звуци!