13-14 гестационна седмица

В този период от бременността плацентата представлява напълно развит орган, който изхранва вашето бебе, а също така отделя хормони, поддържащи бременността.


Продължава растежът на ноктите, бебето има вежди и тънки косми, които покриват неговото тяло и се наричат лануго. Те затоплят бебето в периода на бременността, когато подкожната мастна тъкан все още не е развита.



Бебето започва да се упражнява да диша, като прави първите си дихателни движения – вдишване и издишване. Макар че белият дроб не функционира, тези движения помагат за вътреутробното му развитие.


Ако бебето е момче, простатната жлеза започва да се образува. Ако бебето е момиче, яйчниците му започват да се придвижват (мигрират) от коремната кухина към таза, като в тях има около 2 милиона яйцеклетки. Техният окончателен брой ще бъде двойно по-малък при раждането – около 1 милион. 
Щитовидната жлеза се развива и започва да произвежда своите хормони.


Черният дроб произвежда жлъчка, а слезката разгражда старите еритроцити (червени кръвни клетки) и произвежда антитела.
Кожата на бебето е много тънка и под нея прозират венозните съдове.


Червата на бебето вече могат да се движат – тяхното движение се нарича перисталтика, развиват се чревните власинки и произвеждат мекониум.

 

15-16 гестационна седмица

Амниотичната течност поддържа постоянна температура, малко по-висока от телесната, за да осигури температурния комфорт на вашето бебе.


Продължава растежът и развитието на костната система, като в този период долните крайници са по-дълги от горните. Костите бързо натрупват калций и мускулите продължават да се развиват. Движенията на бебето, които възникват още в края на ембрионалния период, сега стават координирани, но майката все още не може да ги усети поради ниската телесна маса на плода.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Трите малки костици на средното ухо започват да се формират. Бебето може да чува първите звуци, макар и неосъзнато, затова избягвайте силните шумове. Също така бебето може да реагира на силна светлина.


В този период от бременността започва производството на цветен пигмент, който определя цвета на косите на вашето бебе. Освен това сега се определя и моделът на разпределение на космите върху скалпа.


В стомахът на бебето се произвеждан стомашни ензими.


Продължава работата на бъбреците, бебето изпразва пикочния си мехур на всеки 45 минути. Понякога можете да видите това при прегледа с ултразвук.
Очите и ушните миди на бебето се придвижват до тяхната окончателна позиция. През 16 г.с. започват бавни движения на очните ябълки. 


Главата на бебето е по-изправена в сравнение с предходните седмици, когато е силно свита към тялото.


Сърцето на бебето бие два пъти по-ускорено от вашето.


При ултразвуковия преглед в този период можете да видите как бебето прави гримаси или си смуче палеца.

 

В края на този период бебето тежи около 85 – 100 грама. Можете да усетите първите движения на бебето, но не се безпокойте, ако това не стане. Някои жени усещат бебешките движения значително по-късно, особено при първа бременност.


При прегледа вероятно лекарят ще е в състояние да ви каже какъв е полът на вашето бебе. Ако това не се случи поради позиционни и обективни трудности за провеждане на прегледа, не се тревожете – по време на следващия преглед за оценка на феталната анатомия това ще стане със сигурност. Някои родители не желаят да знаят пола на бебето, това е тяхно право, но определянето на пола е задължение на лекаря при провеждане на прегледа за оценка на органогенезата. 

 

Ако резултатите от скрининга за хромозомни аномалии са показали висок риск, възможно е вашият лекар да ви предложи диагностична процедура – хорионбиопсия или амниоцентеза. При тези инвазивни тестове се взема част от хориона или от амниотичната течност и биологичните проби се изследват в генетична лаборатория за установяване или отхвърляне на определен набор генетични заболявания. Двата метода имат показания и ограничения, затова е добре, преди да решите какво да предприемете, да направите консултация с генетик. Рискът от загуба на плода и други усложнения е минимален. 

 

В последните години беше разработен и влезе в практиката неинвазивен пренатален скрининг (НИПТ) за хромозомни аномалии, при който се взема венозна кръв от майката и се изолира ДНК от трофобластен произход. Тази фетална фракция се изследва за определени генетични маркери. Така се избягва малкия риск от инвазивните процедури. Единствен проблем на НИПТ е все още високата му за българския стандарт цена. 

 

Знаете ли, че: бебето вече има своите уникални пръстови отпечатъци!