Нормалната бременност продължава:

  • 280 дни;
  • 40 гестационни седмици;
  • 9 календарни месеца; 
  • 10 лунарни месеца;
  • С термина “гестационна седмица“ се означава седмицата по време на бременност. Тя се състои от 7 дни, както и календарната седмица. 
  • Всеки лунарен месец, за разлика от календарния месец, има точно 4 седмици по 7 дни или 28 дни.
  • Броенето на седмиците започва от първия ден на последната редовна менструация. 
  • Когато бременността е постигната чрез ин витро оплождане, датата на овариална пункция може да се въведе като дата на овулация. 
  • Бременността може да се раздели на 3 триместъра.

 

Гестационна седмица (г.с.)  Лунарен месец (л.м.)   Триместър
1 до 4 г.с.   1 л.м.   Първи триместър 
5 до 8 г.с.    2 л.м.     - 1 до 12 г.с.
9 до 12 г.с.   3 л.м.     - 1 до 3 л.м.
13 до 16 г.с.    4 л.м.   Втори триместър 
17 до 20 г.с.   5 л.м.   - 13 до 28 г.с.
21 до 24 г.с. 6 л.м.   - 4 до 7 л.м. 
25 до 28 г.с.  7 л.м.    
29 до 32 г.с. 8 л.м.  Трети триместър 
33 до 36 г.с.  9 л.м.  - 29 до 40 г.с.
37 до 40 г.с.   10 л.м.   - 8 до 10 л.м.

 



1-2 гестационна седмица

Това е времето от първия ден на последната менструация до овулацията. Реално в този период жената не е бременна, но е общоприето да се определя срока на бременността от деня на менструалното кървене, което всяка жена помни, а не от деня на зачеване. Менструалният цикъл (МЦ) е сложен процес, който е регулиран от променящите се нива на хормоните естрадиол и прогестерон. Първата част на менструалния цикъл се нарича фоликуларна фаза. Най-общо казано, в тази доминирана от естрадиол фаза се извършва значителна пролиферация на клетки във функционалния слой на маточната лигавица (ендометриум) непосредствено след менструацията. Това е последвано от повишаване на секрецията на лутеинизиращ хормон (ЛХ), предизвикващо овулация. Уринарните тестове за овулация се основават именно на пика на лутеинизиращия хормон.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Овулацията е процес на пукане на доминантния фоликул и изхвърляне на яйцеклетката. На мястото на фоликула се образува жлеза, която се нарича жълто тяло (corpus luteum) и произвежда прогестерон. Тази фаза на менструалния цикъл означаваме като лутеална. Високите нива на прогестерон задвижват секреторната трансформация на ендометриума, необходима за имплантирането на бластоциста приблизително 6-7 дни след овулация. Ако има бременност, хормонът на бременността ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) поддържа жълтото тяло, осигурявайки достатъчни нива на прогестерон до 8-9 седмица на бременността, когато плацентата става основен източник на прогестерон. Ако няма имплантация, жълтото тяло престава да функционира и се превръща в corpus albicans – бели следи по повърхността на яйчника, според броя на които можем да определим колко овулации е имала една жена. Рязкото спадане в нивата на прогестерон и естроген води до спазъм на ендометриалните кръвоносни съдове и излющване на функционалния слой на ендометриума, което се проявява като менструално кървене.

 

3-4 гестационна седмица

В този период от време се случват няколко много важни неща. Отделената по време на овулация яйцеклетка поема по своя път през маточната тръба. Сперматозоидите се придвижват през женския генитален трак, достигат яйцеклетката и отделят ензими, които разграждат нейната обвивка. Един сперматозоид прониква в яйцеклетката и слага началото на оплождането. Следва период на изключително бързо делене на клетките на зиготата - така се нарича оплодената яйцеклетка. Клетките се умножават и разпределят, като преминават през стадий на морула – много клетки, струпани на едно място. 

 

Следващият стадий се нарича бластоцист – клетките се нареждат по определен начин в периферията и в единия край, а в средата се оформя кухина. През това време ембрионът вече се е придвижил до маточната кухина и започва процес на имплантация - захващане за маточната лигавица. Процесът на оформяне обвивките на ембриона е важен от практическа гледна точка с това, че една от тях, наречена хорион, произвежда ЧХГ. Той може да бъде открит както в кръвта, така и в урината на бременната жена и е в основата на тестовете за бременност.

 

Когато по някаква причина се засегне процесът на придвижване през маточната тръба, имплантацията може да се случи на друго място, а не в маточната кухина - т.нар. извънматочна бременност. Основният процент извънматочни бременности са в тръбата и това състояние се нарича тубарна бременност.

 

Знаете ли, че: много на брой фактори могат да увредят сперматозоидите, като напр. тютюнопушене, висока температура около тестисите, инфекции на половата система, наднормено тегло, радиация и гонадотоксини от околната среда!