Можем ли да контролираме теглото си ?

Можем ли да контролираме теглото си?


Наддаването на килограми е кошмарът на всяка жена, но по време на бременността нещата са дори по-сложни – освен с външния ви вид допълнителните килограми са свързани със самото протичане на бременността (безпроблемно или не) и раждането (преждевременно или по план). Проучвания сочат, че и прекомерното, и недостатъчното наддаване в последния триместър може да доведат до преждевременно раждане. Ето и препоръчителните рамки на наддаването: 

Теглото ви преди бременносттаПрепоръчително наддаване
Тегло под нормата              (10% под идеалното тегло на тялото)  12–18 кг
Нормално тегло(идеално тегло според ръста)11–15 кг
Наднормено тегло (20% или повече над идеалното тегло на тялото)  6–11 кг

  Как се разпределят качените килограми 


По време на бременността притокът на кръв в организма се повишава, гърдите и матката се уголемяват, секрецията в организма е повишена и тялото гради допълнителни мускули, необходими за носенето на наддадените килограми. Освен това, както вероятно сте се досетили, организмът трупа и мазнини, необходими за кърменето впоследствие.  Ето и по-конкретното им разпределение:

Гърдите0,450–0,900 кг 
Плацентата0,680 кг 
Матката0,900 кг 
Повишена секреция и кръвен поток3,850 кг 
Плодът3,400 кг 
Складирани мазнини1,800–6,350 кг
Общо наддадени11–16 кг

  Как да следим наддаването на килограми?
В общия случай препоръчителното натрупване на килограми е с около 0,900 кг до 1,800 кг през първия триместър и около 0,900 кг на седмица по време на втория и третия триместър, когато бебето реално расте. Добре е да следите процеса с редовно и правилно мерене на теглото:

·                                 Винаги мерете килограмите си по едно и също време от деня и при еднакви условия – например сутрин, след като сте привършили с тоалета си. 

·                                 Качвайте се на кантарчето не всеки ден, а всяка седмица – ако е ежедневно, това упражнение със сигурност ще застраши спокойствието ви. 

·                                 Винаги следете килограмите с един и същ кантар – при тях често има отклонения.  





{START_COUNTER}