Бременни през лятото- ваканция без проблеми

Лятото дойде. Може би сте се опитвали да планирате вашата бременност така, че да не съвпадне с почивката ви, но....случайността е казала друго, и сега ви предстои да прекарате едно по-необичайно лято. Значи ли това, че ще се лишите тази година от всички прекрасни преживявания, които обикновено свързвате с почивката си? Сп. "Insieme" отговаря на някои от най-важните колебания и съмнения, свързани с почивката през лятото.

 

Вярно ли е, че през лятото рискът от вагинални инфекции и инфекции на пикочните пътища е по-голям?

Да, през топлите месеци рискът е по-голям поради различни фактори. На първо място увеличеното отделяне на пот създава благоприятни условия за развитието на гъбички и бактерии. Същото важи за мокрия или влажен бански костюм. Към това се добавя променената от хормоните "екосистема" на влагалището през бременността. На практика увеличаването на прогестерона води до намаляване киселинността на влагалището. От една страна, това е защита срещу бактерии, но от друга, благоприятства развитието на гъбички.

По-чести през лятото са също така и циститите, срещу които най-доброто средство е интимната хигиена. Добре е да се използва интимен тоалетен сапун, който прави влагалищната среда по-киселинна и предпазва от бактерии; при измиване винаги да се спазва посока от влагалището към ануса, никога обратното, за да се избегне внасянето на бактерии от отделителния тракт; да се носи памучно бельо. Освен това трябва да се лекува запекът, защото той също благоприятства развитието на бактерии в ануса.

Мога ли да правя слънчеви бани на корема си? И как влияе горещината на налягането?

Разбира се, че можете да правите слънчеви бани. Вътрешната температура се регулира от механизми, които не се влияят от излагането на слънце. Следователно, на бебето не му е повече или по-малко горещо. По същия начин и слънчевите лъчи не могат да проникнат в дълбочина и да му навредят. Това, обаче, не означава, че през бременността можете да се препичате безкрайно на слънце. Топлината предизвиква разширяване на кръвоносните съдове: налягането се понижава, а обикновено бременната и без това има по-ниски стойности на налягането, отколкото обикновено. Загубата на течности чрез потта води до същия ефект и може да предизвика припадък.

Затова е много важно да не се излагате на слънце през най-горещите часове на деня и често да се разхождате по брега на морето, за да държите краката във вода. Трябва да се приемат много течности, да се ядат плодове и зеленчуци за поддържане на солния баланс, и храните да се подправят с малко черен пипер. Тази подправка повишават вътрешната телесна температура и по този начин се избягва голямата разлика с външната. Така не само се намалява усещането за топлина, но също и разширяването на кръвоносните съдове- следователно, предовратява се и понижаването на кръвното налягане.

Вреди ли слънцето на вените и кръвообращението?

Не толкова слънцето, колкото топлината създава проблеми. Вените се разширяват и може да се появят на повърхността. Коремът притиска таза, където минават големите вени, които събират венозната кръв, циркулираща в краката. Не само това: повишеното производство на хормони отслабва стените на вените.

Най-добре е да се освежават често краката, като се потапят до колената. Не бива краката да се покриват с хавлия, което би създало една затворена топлинна среда. Обикновено, разширени вени се появяват само при онези жени, които са предразположени. Почти при всички останали се явяват само малки изменения, които изчезват до 4-5 месеца след раждането.

Кои видове спорт мога да практикувам?

Подходящи са плуването, велосипедът, тенисът (при условие, че се играе спокойно, без много усилия), разходките в планината с чести почивки. Единствените изисквания са да спирате, преди да сте почувствали, че сте изморени и да практикувате спорт и активност само за развлечение и удоволствие.

Безопасно хранене през лятото

Какво количество вода трябва да пия всеки ден?

От третия месец на бременността потребностите от течности се увеличават силно: бъдещите майки трябва да поемат по 1,5- 2 литра вода в повече.

Течностите не се поемат само чрез напитки, но една голяма част трябва да се приемат чрез храни, които са естествено богати на вода, като зеленчуци и плодове. При всички случаи трябва да пиете много и често вода през целия ден, за да осигурите равномерното й поемане.

През първите месеци на кърменето нуждата от течности също е голяма.Доказано е, че обилното и редовното консумиране на вода помага на младата майка да запази способността си да кърми за по-дълъг период, даже след първата година.

Трябва ли да се откажа от морските продукти

( миди, скариди, калмари и пр.)?

Не е необходимо при условие, че ги консумирате винаги добре сготвени и сте сигурни в хигиената на приготвяне и свежестта им.

По-голям ли е рискът от инфекции през лятото?

Да, рискът от заболявания, причинени от присъствието на микроби в храната, е на първо място сред рисковите фактори на храненето през лятото. Тогава са по- чести болките в стомаха и повръщането; когато е топло, микробите се размножават по-бързо, хранителните продукти се изменят по-бързо и е по-трудно да се поддържа хигиена в кухнята. Най-честите причини са: съхраняване на продуктите при неподходяща температура, консумацията на сурови или недобре сготвени храни, несигурния произход на продуктите, лошата хигиена при приготвяне на храната, времето, което минава между приготовлението и консумацията на храната.

Основни правила за безопасност при хранене

- Четете внимателно информацията върху етикета на продуктите, най-вече датата на производство.

- Уверете си, че замразените и полузамразените храни са съхранявани при необходимата температура. По правило полузамразените храни се съхраняват при -18°.

- Най-бързо развалящите се храни (като мляко, продукти, съдържащи желатин, храни, приготвени или покрити със сметана или яйчен крем) се съхраняват на температура не по-висока от -4°.

- Купувайте замразените храни накрая, като ги съхранявате адекватно при транспортирането им до дома ( можете да използвате термични пликове) и веднага ги слагайте в хладилника.

- Не купувайте продукти с повредени опаковки- смачкани или разкъсани.

- Не купувайте продукти със съмнителен произход.

- Не оставяйте закупените продукти у дома или в колата на слънце.

- В никакъв случай не оставяйте сурови продукти като майонеза, сметана, сосове, на стайна температура.

Красиви през лятото

Могат ли слънчевите лъчи да предизвикат появата на петна

и какво трябва да се направи в такъв случай?

По време на бременността е възможно да се появят кафяви петна върху лицето, а понякога и в областта на деколтето и под него. Може също да се появи една специфична тъмна черта в средата на корема от пубиса до горната му част. Става дума за прояви на хиперпигментация, дължащи се на променения хормонален баланс. Тези петна изчезват в повечето случаи няколко месеца след раждане. Слънцето, обаче, подсилва тези петна и ги прави по-очевидни. Затова е необходимо да слагате плажен крем с висока степен на защита, преди да се излагате на слънце.Ако петната са по-силно изявени, може да се използват специализирани продукти, които задържат синтеза на меланин.

Кои са най-добрите начини за епилация?

Всички начини на епилация са подходящи. За по-деликатните зони (подмишници, областта на бикините) депилаторните кремове са за предпочитане; за краката- в зависимост от навика, но за тези, които имат слаби кръвоносни съдове, е по-добре да избягват употребата на кола-маска, особено топла.

 

 

 

 

[Начало] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници] [Бъдеща мама][Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]